Apteekki osana terveydenhuollon kokonaisuutta

Suomessa apteekkitoiminnan kärkenä on toimiminen osana terveydenhuollon kokonaisuutta. Vaikka apteekkitoiminta on myös liiketoimintaa, on sen koko toiminta valjastettu ensisijaisesti palvelemaan alueensa ihmisten hyvinvointia, lääkehuollon varmuutta ja toimivuutta. Tämä ajattelumalli lävistää koko toimintamme. Meillä apteekkihenkilöstö on yliopistotasoisen koulutuksen saaneita terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Käytännössä tämä näkyy jokapäiväisessä kanssakäymisessä asiakkaidemme kanssa tai vaikkapa lääkehoidon kokonaisuuksia arvioitaessa. Aika usein apteekissa kuulee, kuinka vanhalla äidillä on runsas lääkitys ja kuinka omaisista tuntuu, että lääkitys ei pelkästään vie hyvinvointia ja terveyttä eteenpäin, vaan se aiheuttaa myös väsymystä ja muita oireita. Apteekissa voidaan arvioida lääkitystä ja tarvittaessa olla yhteydessä lääkäriin, joka voi tehdä muutoksia lääkitykseen. Toisinaan tällaisen lääkityksen arvioinnin jälkeen potilaan vointi voi parantuaja oireet helpottua.

Julkisuudessa on kevään aikana keskusteltu siitä, miksi apteekit eivät voisi myös rokottaa ihmisiä? Erityisesti nyt koronarokotusten aikaan rokotukset syövät paljon terveydenhuollon resursseja, jotka ovat pois muusta hoitotyöstä. Tämäkin on yksi sarka, jossa apteekki voisi auttaa. Pienellä lisäkoulutuksella jo valmiiksi terveydenhuollon koulutuksen saaneet farmaseutit ja proviisorit voisivat myös hoitaa rokotuksia. Useimmat apteekit suhtautuvat tällaiseen toimintaan myönteisesti.

Mukavaa kesän aikaa toivottaen,
Antti Hyytiäinen
apteekkari